Ombouw methodes PlayStation 3

Momenteel zijn er twee PS3 ombouw mogelijkheden voor het afspelen van backups via een harde schijf:

1. Downgraden, vervolgens een CFW flashen en backups spelen vanaf interne of externe HDD met een backup manager als MultiMan.
2. Ombouw met een Optische Drive Emulator (ODE) als de 3K3Y waarmee ISO's vanaf een externe HDD
gespeeld kunnen worden. Meer info klik hier.Homebrew voor Custom firmware (CFW)

De ontwikkelingen in de PS3 scene zijn de laatste tijd erg hard gegaan wat resulteerde in het vrijgeven van de LV0 encrypted keys ontdekt door Swiftly. Met deze belangrijke sleutels in handen werd het mogelijk om naast de reeds bestaande 3.55 CFW, vrijwel iedere officiële firmware (OFW) te bewerken tot een custom firmware (CFW) waarbij het mogelijk wordt om homebrew apps te draaien en het systeem veel meer openheid te geven. Voor degene die niet bekend is met de term CFW; een andere benaming is jailbreaken.

Voordat het allemaal zover was, waren in een eerder stadium mensen als Geohot en Team failOverflow er al in geslaagd om de root key te achterhalen d.m.v. een exploit in firmware 3.41. Hiermee werd het mogelijk om zogenaamde service-mode dongles te gaan gebruiken als de PS3Key, True Blue, Cobra, Maximus etc...Dit had echter wel een hoop nadelen, voornamenlijk vanwege een wat onhandige bediening en daarnaast moesten games handmatig gepatched worden voor dongle gebruik. Met de komst van custom firmwares is dat allemaal verleden tijd, deze zijn een stuk gebruiksvriendelijker en functioneren als een originele firmware dus zonder extra handelingen te moeten verrichten.


Online gamen op PSN 

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je online wilt gamen met een omgebouwde PS3, doe je dit niet dan riskeer je een permanente console ID en accounts ban waarmee je geblokkeerd wordt voor PSN gebruik. Er zijn zo nu en dan methodes om een console weer te unbannen maar dat is vaak van korte duur...voorkomen is beter dan genezen! Bedenk wel dat het nooit 100% safe is om met een omgebouwde PS3 of Xbox online te gamen.

Hou rekening met
 • Gebruik PSN patch om de CFW te maskeren.
 • Gebruik zoveel mogelijk originele Eboots en geen aangepaste.
 • Gebruik online geen cheats of RTE gemodde games (Eboots).
 • Speel geen grote online titels als COD totdat er meer over bekend is.
 • Hou rekening met release data's van grote game titels.

De games die op torrent sites en Usenet staan zijn zogenaamde decrypted jailbreak rips (MultiMan rips). Deze zijn afkomstig van scene release groups die soms nog wel eens een aanpassing doen aan het Eboot en Param bestand (vergelijkbaar met de .EXE van Windows) om bv. hun eigen logo erin te verwerken, of speelbaar maken voor gebruikers van oudere CFW's.

Hierdoor wordt een spel in theorie makkelijker te detecteren bij online gebruik en is het verstandiger om een andere download te proberen of de originele Eboot van internet te downloaden

 

Custom firmware

Een CFW is niets anders dan een aangepaste officiële firmware, gemaakt door derden en niet door de fabrikant zelf. Daarbij zijn er aanpassingen gedaan om een meer open en sneller systeem te krijgen o.a. ter ondersteuning van homebrew applicaties als Multiman. Rogero is 1 van die skilled developers die op dit moment goede stabiele CFW's naar buiten brengt die wij ook gebruiken voor de ombouw. Originele functies van een OFW blijven daarnaast behouden bij een CFW, dus BluRay films en originele games afspelen behoort ook nog steeds tot de mogelijkheden. 

Wil je graag je eigen games hacken? Met een Rogero CFW is RTE (Real Time Editen) tegenwoordig ook mogelijk op CEX gebaseerde consoles. 

 

NOR & NAND flash

Het flash geheugen op het moederbord wordt de NOR of NAND flash genoemd. Hiervandaan wordt de systeem software geladen zodra je de PS3 opstart. Dit geheugen wordt ook gebruikt bij het downgraden/ flashen van een custom firmware. Heeft de PS3 een NAND flash geheugen, dan zijn de kosten voor downgraden iets hoger omdat daar meer tijd in gaat zitten.

Niet elke PS3 kan van een CFW voorzien worden, de voorwaarde is dat de PS3 minimaal OFW 3.56 als fabrieks software gehad moet hebben om hem te kunnen downgraden. Dit kun je controleren met MiniVersCheck die je verderop de pagina tegenkomt.

Welke modellen er wel en niet geschikt zijn voor downgrade kun je afleiden uit onderstaande tabel. Elke PS3 die nog onder of op 3.55 OFW zit, kan direkt voorzien worden van een CFW. Is de PS3 nu geupdate naar 3.56 of hoger dan zal hij eerst hardware matig gedowngrade moeten worden naar 3.55. De firmware versie op de PS3 is dus niet van belang voor het downgraden het gaat om het model PS3.

 

MultiMan

DeanK, de maker van de open source backup manager is waarschijnlijk wel de meest actieve ontwikkelaar op homebrew gebied en er verschijnen bijna wekelijks nieuwe updates die vanuit het programma zelf gedownload en geïnstalleerd kunnen worden. Het programma is met name door de populariteit explosief gegroeid en zit bomvol interessante en handige features. Naast de veelzijdigheid kan het ook nog eens volledig naar eigen hand getweaked worden. In feite doet het eigenlijk niets onder voor het originele XMB van Sony, sterker nog het voegt zelfs zoveel handige functies toe waardoor je het als een volwaardige vervanger zou kunnen zien. Kortom Multiman is alles wat je nodig hebt!

Mogelijkheden

 Ingebouwde FTP service
 uitgebreidde File Manager
 Verschillende display modes
 Ondersteuning voor remote play
 Webbrowser
 Verschillende download diensten

 Ondersteuning van emulators
 Backup van games naar USB HDD of interne HDD
 Showtime media player
 A lot more goodies.....


PS3 modellen geschikt voor downgrade naar 3.55

Date Code Modelnummer Flash Downgradable
6A t/m 7C CECH/A/B/C/E/G NAND Ja
7D t/m 9A CECH/H/J/K/L/M/P/Q NOR Ja
9B   (Slim) CECH-20xx A/B
NOR Ja
9C  CECH-20xx A/B NOR Ja
9D CECH-20xx A/B NOR Ja
0A CECH-21xx A/B NOR Ja
0B CECH-20xx A/B NOR Ja
0C CECH-25xx A/B NOR Ja
0D CECH-25xx A/B NOR Ja
1A CECH-25xx A/B NOR Ja
1B  CECH-25xx A/B NOR Soms
1C  CECH-25xx A/B NOR Soms
1C/1D en nieuwer CECH-30xx NOR Nee
---- CECH-40xx NOR Nee


Samengevat
 Downgraden naar 3.55 kan vanaf modelnr. CECHA t/m CECH 251x A/B.
 Huidige firmware op uw PS3 is momenteel niet van belang voor het downgraden.
 Phat PS3 met NAND flash (CECHA-G) zijn nu ook mogelijk.
 De Slim (3000 + 4000 serie) kunnen niet van CFW voorzien worden, kijk daarvoor bij 3k3y. 
 Controleer de 1e fabrieks firmware van een PS3 met DateCode 1A/1B/1C met MinVersCheck.


Mogelijkheden met een CFW 

  PSN|PSP|PS1|PS2|PS3 backups afspelen via de interne of externe harde schijf
  Installeren van homebrew applicaties zoals MultiMan manager
  Ingebouwde FTP service om content vanaf de pc te kopiëren
  De PS3 als HD mediacenter gebruiken met Showtime.
  Retro games spelen via emulators (SNES, N64, PSX, etc…)
  Online gamen via PSN (Kan een ban opleveren)
  Snellere laadtijden
  Originele games rippen naar HDD
  Games modden (Real Time Editen)
   Fabrieksgarantie vervalt

 

Prijzen en tijdsduur

Type Ombouw Tijdsduur Prijs
OFW/CFW 3.55 flashen naar Rogero CFW 4.55 v1.00 + Multiman 4.55 20 min. € 20,-
NOR Downgrade + Flashen Rogero CFW 4.55 v1.00 + Multiman 4.55 80 min. € 60,-
NOR Downgrade naar 3.55 (zelf een CFW flashen) 80 min. € 60,-
NAND Downgrade + Flashen Rogero CFW 4.55 v1.00 + Multiman 4.55 150 min. € 90,-
NAND Downgrade naar 3.55 (zelf een CFW flashen) 150 min. € 90,-
 
 
Hoe gaat het in z'n werk 
 De PS3 wordt volledig uit elkaar gehaald tot aan het moederbord.
 Een NOR/NAND flasher wordt tijdelijk bedraad op de test punten van de NOR chip gesoldeerd.
 Het flash geheugen wordt uitgelezen, gecontroleerd, gepatched en terug geflashed.
 De flasher wordt los gesoldeerd en verwijderd, oude koelpasta op de GPU/CPU wordt vervangen.
 De PS3 wordt weer in elkaar gezet.
 De PS3 wordt in service mode gezet en kan gedowngrade/geflashed worden.
 Er worden verschillende BIOS backups gemaakt in het proces. 
 Deze backups + handige software worden op CD gezet en krijgt u mee.

 
De werkwijze

  U neemt contact op en vermeld even het model nr. en eventueel de date code.

  U levert uw Playstation 3 kaal bij ons af, en deze kan later op de dag weer afgehaald worden.

  U kunt de Playstation 3 opsturen, na binnenkomst wordt hij binnen 24 uur retour gestuurd.

  De Playstation 3 wordt zowel voor als na de ombouw getest.
  U kunt genieten van een omgebouwde PS3!

 

 


Premodded PlayStation 3

Heeft u een PlayStation die te nieuw is voor CFW of bent u van plan om binnenkort een nieuwe PlayStation 3 aan te schaffen? Dan kunt u bij ons ook terecht voor reeds omgebouwde systemen, zowel splinternieuwe als gebruikte PS3's met garantie! Kijkt u hiervoor bij Premodded op de nieuwe site ConsoleHacks.nl

 

          

Garantie 

Mocht er tijdens het downgraden/flashen wat mis gaan en is de fout niet direkt te herstellen, dan krijgt u indien aanwezig een vervangende console mee naar huis totdat uw eigen console weer gerepareerd is. Mocht het defekt niet te verhelpen zijn dan zorgen wij ervoor dat u een gelijkwaardige PS3 terugkrijgt. Heeft u na de ombouw relevante problemen met uw Playstation dan kunt u contact met ons opnemen en zullen we de problemen verhelpen.

Omdat het hier uiteindelijk om een softwarematige aanpassing gaat, kunnen wij niet garanderen dat er bij onjuist gebruik de CFW nog naar behoren zal werken. Met onjuist gebruik wordt dan bv. bedoeld het updaten naar een officiële firmware waardoor de PS3 weer origineel wordt of het installeren van een schadelijke CFW en/of gebruik van andere homebrew programma's. 

 

 Heeft u nog vragen kijk dan ook even bij de FAQ of neem Contact op.

 

 Playstation 3 Drive Emulator

Dit is de nieuwste ombouw methode voor de PS3, mogelijk gemaakt door het Key team die o.a. bekend zijn van de Wiikey, Drivekey, Ps3 key en Xk3y. Voor de mensen die er niet bekend mee zijn; deze methode emuleert de blu-ray speler van de PS3 door middel van een Linux besturingssysteem. Dat maakt het weer mogelijk om een externe NTFS geformatteerde HDD of USB stick aan te sluiten en de PS3 games in ISO formaat af te spelen vanaf een PS3 met een officiële firmware. De PS3 kan dus verder helemaal origineel blijven en hoeft een CFW (custom firmware) is geen vereiste .

Op internet zijn veel van de zogenaamde decrypted jailbreak (Multiman) rips te vinden waarbij bestanden aangepast of weggelaten zijn om ze op bepaalde CFW's werkend te krijgen. Nadeel hiervan is dat ze mede daardoor in theorie makkelijk te detecteren zijn bij het online gamen en uw PS3 en PSN account uiteindelijk gebanned kunnen worden. 

Diezelfde jailbreak rips kunnen echter ook gebruikt worden i.c.m. de 3K3Y door ze naar een ISO te converteren. Tijdens het converteren wordt de JB rip gecontroleerd of hij authentiek is aan het origineel, dit wordt gedaan met behulp van een IRD bestand (Iso Rebuild Data). Op die manier kan een jailbreak rip alsnog "stealth" online gebruikt worden met de 3KEY. Met de laatst verschenen firmwares zijn de IRD's niet persé noodzakelijk meer voor een ISO rebuild, wat handig is voor games met een ontbrekende IRD. Offline maakt dat niet veel uit maar voor online gebruik zijn dergelijke games wél een risico. De software en handleidingen hiervan worden bij de ombouw meegeleverd.

Vanaf eind juni is de PS3 4.60 firmware update beschikbaar die ervoor zorgt dat de 3K3Y nu op elk model PS3 geblokkeerd wordt. Het advies is dan ook om vooral NIET te updaten totdat er een oplossing voor is gevonden. Lees meer 

Specificaties 3K3Y 
 • Play your PS3, PS2* (*backwards compatible PS3 model) and PSX games from any USB media!
 • No custom firmware required for operation you can update to the latest official firmware for PSN access
 • User friendly intuitive interface
 • Hardware and software for high-speed game ripping to PC (ripper hardware voor nodig)
 • Multi-language support
 • Compatible with both Fat and Slim models
 • Supports most file systems, including NTFS, EXT2/3/4, and Mac OS X Extended
 • High speed USB2 interface
 • Powerful embedded Linux system running from Micro SD card (included)
 • Linux firmware fully updatable from USB media
 • FPGA fully updatable from USB media via built-in, in-system JTAG programming
 • Recovery mode - it is always possible to recover from a bad flash Update your PS3 as normal
 • No CFW or game patching required
 • Pass-through mode. (Use your PS3 in "normal mode")Hoe werkt het

De 3K3Y bestaat uit 2 delen, een moederbord en een remote. 
Het moederbord wordt aangesloten op de SATA of PATA aansluiting van de Playstation en communiceert tussen de blu-ray drive en het PS3 moederbord. De 3K3Y is een volwaardig computer systeem en draait op embedded Linux en is geschikt voor vele dingen, zoals:

 • Emuleren van de Playstation 3 blu-ray drive 
 • Lezen van USB harde schijven en andere USB-media met verschillende bestandssystemen 
 • Updaten van zichzelf en andere hardware van USB-media 
 • Communiceren met de remote en andere externe USB-apparaten 
 • En nog veel meer! (Embedded webserver en een wifi-connectiviteit bijvoorbeeld) 

 

De remote v2 is een simpel maar stijlvol stukje hardware bestaande uit een OLED-display en 3 buttons. Het verbindt het 3k3y moederbord via een high speed USB 2.0 aansluiting. Het heeft daarnaast 2x USB 2.0 voor het aansluiten van USB-harde schijven en andere apparaten. Het OLED scherm en de buttons worden gebruikt om de verschillende aspecten van de 3k3y aan te kunnen sturen en kan gebruikt worden voor het browsen van aangesloten USB media-apparaten en het starten van games. Deze remote is optioneel en zit niet standaard inbegrepen, zonder de remote kunt u de USB HDD direkt aansluiten op de dongle en de games via het on-screen ISO menu selecteren.

Voor en nadelen 3K3Y vs. CFW

  Online gamen vanaf HDD met 3k3y is veel veiliger dan met een CFW.
  Kan op ALLE PS3 modellen worden geïnstalleerd! Ook op de Slim 3K en Ultra Slim 4K serie PS3.
  Nieuwe firmware voor 3k3y makkelijk te installeren via USB.
  NTFS HDD kan aangesloten worden, daardoor meer opslag capaciteit (4Tb) dan FAT32 (2Tb)
  Behoud van PSN en originele PS3 firmware die gewoon geupdate kan worden.
  Pass-through mode waardoor de PS3 weer als een origineel functioneert.
  Ondersteuning van alle oude en nieuwe games zonder aanpassingen te moeten doen.
  Fabrieksgarantie vervalt.
  Beperktere software (homebrew) installatie mogelijkheden dan met een CFW.                                     Games kunnen niet op de interne HDD gezet worden.   


Prijzen en tijdsduur

Type PS3 Model met PATA aansluiting Incl. 3K3Y Excl. 3K3Y Tijdsduur
Phat CECH-A/B/C/D/E/F/G/H/J/K/L* € 115,- € 40,- 60 minuten
PS3 Model met SATA aansluiting  
Phat CECH-M/P/Q (laatste phat serie) € 115,- € 40,- 60 minuten
Slim CECH 20xxx / 21xxx 
€ 115,- € 40,- 60 minuten
Slim CECH 25xxx / 30xxx € 130,- € 45,- 90 minuten
Super Slim CECH 40xxx
€ 130,- € 45,- 90 minuten

 • Inbouw 3k3y met remote v2 display: bovengenoemde prijzen plus 20 euro. 

Wat is de werkwijze?

  U maakt een afspraak met ons en vermeld daarbij het modelnr. (CECH-xxxx)

  U levert de PS3 + een willekeurige originele game bij ons af. U kunt de Playstation ook opsturen.

  De console kan na 60-90 minuten worden opgehaald of hij wordt binnen 24 uur retour gestuurd.

  De console wordt samen met u zowel voor als na de ombouw getest.
  U kunt genieten van uw omgebouwde Playstation 3!Wat wordt er bij de ombouw geleverd

 Diverse uitgebreidde handleidingen.
 Installatie van de 3K3Y.
 Dvd met software en tools om uw backups naar ISO formaat te converteren.
 Vervanging koelpasta op de GPU/CPU (indien noodzakelijk).

 
Garantie

Mocht er tijdens het inbouwen wat mis gaan en is de fout niet direkt te herstellen, dan krijgt u indien aanwezig een vervangende console mee naar huis totdat uw eigen console weer gerepareerd is. Mocht het defekt niet te verhelpen zijn dan zorgen wij ervoor dat u een gelijkwaardige Playstation 3 terugkrijgt. Heeft u na de ombouw installatie gerelateerde problemen, dan kunt u contact met ons opnemen en zullen we hem voor u nakijken. Verder uiteraard 1 jaar garantie op de geplaatste 3k3y.

 

 


 

 

       Heeft u nog vragen kijk dan ook even bij de FAQ of mail uw vraag.